Красив дизайн за входното антре – изкуствен или естествен камък

Красив дизайн за входното антре – изкуствен или естествен камък

Запланувахме това лято нов изглед на входното антре и коридора на апартамента ни в София. Но се затруднихме какъв точно вид да придадем, след като изкъртим пода с мозайка и старата ламперия от 70-те години на миналия век. Тогава се натъкнахме на интересна идея – да използваме камък като декорация. В Гоцеделчевско добиват един естествен камък с мек бежов цвят, който е нацепен на плочи и много ни допадна. Но се оказа мисия невъзможна – скъп, тежък и не по бюджета ни. Нашите търсения и затруднения се разрешиха, едва когато проучихме как домът ни ще изглежда по запланувания начин с много по-малко средства и без главоблъсканици.

Отдавна минаха0506-21 времената, когато антрето представляваше помещение задръстено от някакви дрехи, обувки, торби и кутии. Искам съвременна визия за дома, в който живея от рождението си. А новите модни тенденции отделят на антрето не по-малко внимание от банята, кухнята или детската стая. Такъв подход е напълно оправдан, защото това място се набива на очи и създава първо впечатление за дома у всеки новодошъл.

Изкуствен камък в дизайна на антрето

Интериорните дизайнери изтъкваха преимуществата, които носи оформлението на антре с изкуствен камък. Отначало ни запознаха какво е естеството на материала и неговите плюсове.

И така, изкуственият камък е сравнително нов материал (от около 20 г. на пазара), който заменя употребата на естествени и по-скъпи каменни облицовки и декорации. За основа в  производството му се използва бетон, в който се добавят различни примеси за подобряване на експлоатационните характеристики и отстраняване на някои минуси, присъщи на натуралния камък. Какво се има предвид? Някои безспорни качества, като:

Лекота – изкуственият камък тежи близо 3 пъти по-малко от природния му аналог. Това значително облекчава извозването и работата с материала.

Простота на обработка – да придадеш желаната форма и размер на изкуствения камък се постига лесно и бързо. Впрочем, елементи от изкуствен камък има в готов за употреба вид.

Бързина на полагане – изкуственият камък в антрето може да се положи само с циментов разтвор и лепило.

Огнеустойчивост – в случай на възникнал пожар този декоративен материал не само, че няма да се запали, а и не позволява огънят да се разпространи по стените.

Дълговечност – износоустойчивостта на изкуствения камък позволява многогодишна експлоатация, 15 и повече години, което е от голямо значение за домашния бюджет и бъдещи ремонти.

Намерихме безброй варианти за оформление на нашето антре. Пазарът на строителни материали ни предлага0506-24 широк набор облицовъчни материали, който позволява да се сътвори в живота даже най-смелата дизайнерска фантазия. Но ние си бяхме наумили да е с камък и тук ще ви разказвам за опита ни с един от многото – изкуствен камък.

Дизайн за антре с изкуствен камък – прийоми и малки хитрости

След като наехме една софийска фирма за къртене, чистене и извозване на строителни отпадъци, с което се справиха учудващо бързо и чисто, решихме окончателно да използваме изкуствен камък за коридора и някои декоративни елементи по стените.

Първото, на което трябваше да обърнем внимание – това бе общото цветово настроение на антрето, съобразено с габаритите. По правило, както и у нас, антрето е твърде малко помещение и решихме да се въздържаме от тъмни нюанси на камъка, което щеше да стесни още повече мястото. Предпочетохме натурални цветове, които да хармонират с общата цветова гама на помещенията. Ето как изглежда в завършен вид:

Антрето предполага наличие на огледало, което оптически разширява пространството и прави помещението по-светло. Огледалото може да се вгради в стенния гардероб или направо върху стената. Във втория случай е особено красиво, обградено в рамка от изкуствен камък. Избрахме първия вариант, за да използваме нишата от някогашния соц. дрешник.

Много добре се връзват с каменния интериор на антрето и няколко зелени растения. Защото зеленината сякаш облагородява материала, придава му мекота, но и особен „див вид“. Нещо като намек за пещера в джунглата.

Отначало се подвоумихме, но после решихме да изкъртим врата към дневната и оставихме отворен портал, 0506-17оформен с рамка от изкуствен камък. Идеята се оказа перфектна – двете свързани помещения хармонично се преливаха, а естествената светлина, която нахлуваше в неосветеното антре му придаваше загадъчен и приключенски вид. Оставихме като акцент вратите към тоалетната и мокрото помещение в тъмнокафяв цвят и декорирахме окачения таван с дървена греда в същия цвят. Скритото осветление хвърля вълнообразни светлосенки по мекия прасковен тон на стените и придава много приятно усещане за топлота.

Много сме доволни от резултата на нашите усилия. Имахме нужда от промяна и можем да се радваме на нашия подновен красив дом още дълго време.

Comments are closed.