Маркови маратонки и екипи за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, лека атлетика – за здраве и жизненост на децата ни

Маркови маратонки и екипи за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, лека атлетика – за здраве и жизненост на децата ни

Маркови маратонки и екипи за футбол, баскетбол, волейбол, атлетика, тенис са добър стимул за децата от новото поколение. Нека не ги  оставяме да „тренират“ виртуално, втренчени в смартфона, монитора или телевизора. Самоизолирани от слушалките от обкръжаващия ги свят и неадекватни какво се случва с живота им. Светът е друг, ще въздъхнат някои. Не. Само от човека зависи какъв ще бъде светът. Децата ни вече страдат, заради прекомерното обездвижване и неупотреба на физическото тяло за основните му функции – движение, мускулен тонус, здраве и жизненост. Не е по-евтино да пазим физическото и психическо здраве на децата си медикаментозно, вместо да им подарим оригинални маратонки и екипи, спортни анцузи и такса за клубен спорт.

Новото поколение „спортува“ виртуално
Новото поколение „спортува“ виртуално

Факт е, че прекомерната употреба на все по-контролирана виртуална среда може да повлияе негативно на живота на децата ни. Младите деца и тийнейджърите често запълват свободното си време, използвайки своя смартфон за чатене с приятели, ровене във Facebook, игри или  селфита, сваляне на нови приложения и т.н.  Но това излиза от границите на разумното.

Вече има случаи, в които те започват да се идентифицират с герои от игрите, от анимациите и комиксите, променят външния си вид, уподобявайки героя си. И тогава вече, те не са децата, които сме познавали, пропуснали сме момента, когато индивидуалността е отстъпила пред илюзията. А марковите маратонки са само елемент на показност пред съучениците.

А такива бяхме някога
А такива бяхме някога…

А преди години дори нямахме маркови маратонки и екипи, но познавахме целия квартал, събирахме се всяка вечер след училище и до доста сериозна възраст гонехме топката в кварталната градинка. Помните поколението от футболната 94-та нали, а защо днес не могат да ги надскочат?

 

Стоичков, Марадона, Пеле, Роналдо, Меси и други велики футболисти и звезди в  световния спорт, НЕ са прекарвали свободното си време онлайн или приковани вкъщи, играейки телевизионни игри. Те са били всяка свободна минута с футболната топка и любимия спорт и именно тяхното старание и упоритост са ги направили това, което са! Днес за такива упорити хора, работи цяла индустрия за спортни маркови маратонки и екипи. За тях се изобретяват нови материали, нови конструкции обувки, нови свойства на спортните облекла.

Какво пък, може някога и нашият тийнейджър да стане рекламно лице на любимата си марка. Но засега са му нужни подтик и невидимо насочване към активен спорт. Колко му е, да му подарим карта за членство в спортен клуб и належащите в случая маркови маратонки и екипи за дадения спорт.

Днес поколението е различно, налага престиж не чрез собствена изява, а чрез маркова визия!

Какво пък, да използваме това като родители! Технологиите са и улеснение, брандовете много лесно влизат в дома ни и са примамлив подарък за тийнейджъри. А и оригинали на дадени маркови маратонки и екипи са вече на достатъчно достъпни цени. Нали знаем какво е най-предпочитаното от гардероба на нашия син или дъщеря – маркови дънки, маркови маратонки и екипи от тениски и къси панталонки, някоя риза или рокличка. Дори вече ги навличат в смахнати комбинации с части от лъскави официални тоалети и скъсани джинси. Не можем да се налагаме в младежката мода, само можем умело да я следваме и умно да я използваме.

Детски международен футболен турнир в Пловдив
Детски международен футболен турнир в Пловдив

Децата ни често свършват училище, хапват нездравословно на крак, с намерение да излязат после, но вече са със смартфона в ръце. Казват, че малко ще початят, пък после ще излязат в квартала с приятели. Но няколко часа по-късно, още са вкъщи. Дори и не научили за следващия ден, отплеснати из виртуалното пространство. А докато губят времето си запленени и зомбирани, други деца навън са прекарали няколко часа в тренировки, научили са нови финтове, станали са по-бързи и по-точни.

Дали техните родители са по-умни, или децата са по-различни?! Въпрос на гледна точка. Но нашето дете дори не е осъзнало, че технологията го е отдалечила от възможността да развие вродените си таланти, да се потруди и стане известен футболист, баскетболист, тенисист и т.н. Пропуснало е часове здравословно физическо натоварване със или без оригинални маратонки, спортни екипи и анцузи. Пропуснало е живия контакт, виковете, потупване по рамото или наслада от победата в мача.

 

Comments are closed.